Sker der noget

Det er meget længe siden, jeg har skrevet i denne “dagbog”. Det er ikke, fordi her intet sker. Det er mere et spørgsmål om, at jeg ikke har kunnet få tid til at sætte mig at skrive. 

Vi skriver i dag 12. april 2017. Og der er fuld gang i rugemaskinerne. Vi fik en ny maskine for et par måneder siden, en Hemel de Luxe 150. I forvejen havde vi en Hemel de Luxe 100, men da den skulle repareres og et par dele udskiftes, og avlssæsonen nærmede sig med hastige skridt, valgte vi at bestille en ny og lidt større maskine. Den “gamle” , som vi hidtil har brugt som både ruger og klækker, er efter reparationen blevet forfremmet til klækker. Og planen var, at vi fremover alene ville ruge i den nye maskine.

Men ænderne sprøjter æg ud i øjeblikket, og der kommer også æg fra både gæs og kalkunen. Foruden naturligvis hønsene. Og da gæssene og de store høns (brahma og kochin) kræver mange måneders tid at vokse i, hvis de skal blive færdige til efterårets udstillinger, er det nødvendigt, vi har begge maskiner i brug til udrugning af æg. 

Sidste år fik vi ikke en eneste gæsling. Ikke fordi jeg tror, der var noget i vejen med æggene. Vi havde kun et eneste æg, som ikke var befrugtet, men netop vores race er vanskelig at få til at klække. Det kan man læse meget om inde på mange af de store amerikanske grupper og fora om netop krølgæs (Sebastopol). Og jeg var ikke omhyggelig nok med at lufte hver eneste dag, oversprøjte med vand, lægge i vand og alt det, som kræves for en vellykket gæslingerugning. I år håber jeg, vi får lidt gæslinger, men det er et stort arbejde at ruge gåseæg ud. Andeæggene kræver også lidt anderledes behandling end hønseæggene, og derfor ruges p.t. ande- og gåseæg i den ene maskine og hønseæg i den anden. 

Vi er meget spændt på, om det lykkes i år at få gæslinger. Ællinger føler vi os – syv-ni-tretten – nogenlunde sikre på at få. 

 

Share on Facebook