På udstilling

Fire af mine gæs og fem af mine ænder har været på udstilling i dag – 26. oktober 2013.

Det var den årlige Svømmefugleudstilling, der i år blev holdt i Boestofte Hallen på Stevns.

Jeg var meget nervøs for, hvordan de ville klare sig og gjorde mig alle mulige forestillinger om, hvor galt det kunne gå, og hvor meget til grin jeg kunne blive, fordi jeg havde vovet mig ud i at udstille. Det var trods alt kun min anden udstilling nogen sinde. Første gang var på den lokale fjerkræudstilling i Vordingborg sidste år – og anden gang altså i dag.

Det var tredje gang de sjællandske og bornholmske klubber holdt Svømmefugleudstilling.  Og der var i år rekordstor deltagelse. Den største udstilling af svømmefugle i Danmark, når lige bortses fra Landsudstillingen.  De to foregående år havde Johnny og jeg været forbi for at se dyrene, som blev udstillet, og jeg gik med en stille drøm om en gang at prøve at vise mine dyr der. ikke for at konkurrere, men for at få en bedømmelse af dem. Selv om jeg dog gerne indrømmer, at jeg ville være blevet ked af det, hvis de alle var helt forkerte i forhold til standarden. Men bedømt ville jeg altså gerne have dem. Og i år skulle det så være.

Dyrene, jeg havde med, bærer alle mine ringe. De er alle – bortset fra den ene gås, jeg rugede ud i maskine i 2012 fra rugeæg indkøbt i Tyskland – nogle, jeg selv har avlet.

Det gik over al forventning, og jeg var så glad, da jeg kørte derfra. Jeg sad og smilede hele vejen hjem – og resten af dagen og aftenen. Mine søde dyr klarede sig så godt. Selv de små gæs, der ikke ville stå i bur alene, men måtte stå to og to klarede sig rigtig flot.

Alle udstillere blev tildelt et diplom for det bedste dyr i den eller de race(r), de havde med på udstillingen. Og i modsætning til fjerkræudstillinger generelt, hvor det er avlerne, der præmieres, er det på Svømmefugleudstillingen dyrene, som får præmie. Man kan således godt deltage og få præmie for dyr, som ikke bærer ens egne ringe.

Det synes jeg på sin vis er godt, for det er jo dyrene, som vises, ikke avleren.

Omvendt skal der nok være nogle, som mener, at det er snyd og ikke beviser, hvor dygtig “man” er til at avle og ikke mindst sortere. For så kan man jo bare købe sig til gode dyr og vinde masser af præmier. Jeg kender dog til flere inden for hønseavl, der har masser af dyr med egne ringe, som de dog ikke selv har avlet, så det argument imod denne form for præmiering synes jeg ikke rigtig holder. Men der er vel for og imod ved begge systemer. Jeg synes dog, det fungerede fint her.

Den ene af mine ænder fik den store ære at blive udstillingens bedste and, og derfor blev den tildelt et fint skilt for udstillingens bedste and. Desuden opnåede ænder og gæs følgende præmier: vandrepokal for ænder i mellemstørrelse og tre ærespræmier.

Dyrene fik disse point:
2,0 Krølgæs 96 og 94
0,2 Krølgæs 93 og 91
2,0 Khaki Campbell 96 og 93
0,3 Khaki Campbell 97, 95 og 92

Så jeg kan i hvert fald ikke klage, tværtimod. Specielt er jeg glad for, at dyrene fik så pæne point på en udstilling, hvor samtlige dyr var svømmefugle. For i modsætning til fjerkræudstillinger generelt, var der så rigtig mange artsfæller, og ænder og gæs var ikke bare et nærmest forsvindende lille indslag på en kæmpe hønseudstilling. Jeg har somme tider set, der bare har været udstillet omkring 10 svømmefugle på disse udstillinger. I dag var der over 100 ænder og gæs, så der var nok at gå at kigge på og lære om.

Næste år foregår Svømmefugleudstillingen på Bornholm. Jeg kan ikke helt se, hvordan jeg skulle få mulighed for at deltage i den. På den anden side set – bornholmerne var repræsenteret med 56 dyr på dagens udstilling, så det kan udmærket lade sig gøre.

Tusind tak til arrangørerne for en dejlig dag. Og til dommerne for nogle gode og lærerige bemærkninger på bedømmelseskortene. Tak også til alle andre deltagere. Hvor var det en dejlig og utroligt positiv oplevelse, så pænt I tog imod en begynder – og tak for roserne til mine små kræ. Sidst, men absolut ikke mindst, stor tak til mine søde ænder og gæs, fordi de klarede det så fint.

Share on Facebook