Krøller eller ej

24. maj 2013:

Her gik jeg og troede, at vi havde fået en lille, men god, blanding af gæslinger – ikke blandingsgæslinger, men både krølgæslinger og blå frankiske gæslinger.  Nu ser det dog ud til, at de alle er krøller. De 11 gæslinger, som nu er henholdsvis 18 og 20 dage gamle, har begyndende fjersætning, og de ligner fuldstændig de tre, vi rugede ud i maskine sidste år. Jeg klumrede i det, da æggene var i maskinen. Havde skrevet “blå” på æggene fra de blå. Men da gåseæg skal i vand i løbet af rugetiden, opdagede jeg ikke lige, at det, jeg havde skrevet med blyant, gradvis forsvandt.

Det ser endda også ud til, at den spættede, som var den første, vi rugede ud i år – og som nok ender med at blive kælegås her i huset – er en krølgås. Den er vokset op sammen med tre mignon-ællinger, der følger den alle vegne.

En spættet krølgås?  Ja, det ser sådan ud.  Hvordan kan det gå til? Det spurgte jeg mig selv om, og jeg tror, jeg har fundet svaret:

Den tyske krølgås, vi købte sammen med vor krølgase i oktober 2012, har vist sig at have en enkelt sort plet gemt under den ene vinge og er således “saddleback-carrier”.  Jeg er ikke klar over, hvad farven “saddleback” kaldes på dansk.  Mit gæt er noget i retning af gråbroget.  Desværre har jeg også lige opdaget, at mindst én fjer på min store og flotte tyske gase har mørk fjerrib. Jeg har ikke fået opklaret endnu, om det har betydning for farven på afkom.

Heldigvis er der flere helt hvide gæslinger. Jeg har jo bestillinger på dem fra mennesker, der så mine tre gæs på udstillingen i Vordingborg i november 2012 – og flere andre.  Og jeg håber, der er mindst en gase imellem. Den skal jeg så beholde selv. Sidste år med de tre fra tyske rugeæg, var alle gæs, det er derfor, jeg nu har en tysk gase. Og en tysk gås.

Vi kan selvfølgelig ikke bruge denne lille spættede gås til avl fremover, for det vil blive alt for omfattende, hvis vi forsøger at skabe “saddleback”-dyr også, så gæslingen på nu halvanden måned går en fremtid i møde som hyggegås – måske sammen med sine tre mignon-venner.

Share on Facebook