Rugetosser

17. maj 2013:

Vi har fem krølgæs – en gase og fire gæs. De er alle fra 2012, så det er meget unge dyr, men ikke desto mindre er de begyndt at lægge æg. Det vil sige, det gjorde de. De lagde tilsammen 40 æg, og så ville de ruge. Det lykkedes os at få dem til at stoppe – vi fjernede æggene og lagde dem i maskine. Glade var vi, for gasen gik noget ensomt rundt, når de fire madammer lå på rede.

Men nu insisterer de skønne kræ på at ruge igen, og denne gang er det noget vanskeligere at få dem til at stoppe. De har plukket sig og foret reden med dejlige lange fjer og bløde dun, og de nægter at gå ud med gasen om morgenen. Det giver en del blå mærker at få dem ud hver eftermiddag, når de har ligget og lumret indenfor siden den foregående aften. De skriger og skælder ud, når vi nærmer os reden eller bare træder ind i rummet, hvor de ligger. De hvæser og rækker tunge!

Vi har 12 gæslinger i øjeblikket og har æg i rugemaskinen. Hvor mange som klækker, er uvist. Ved sidste rugning gik halvdelen i stå undervejs, og af dem som blev lagt til klækning, klækkede godt og vel halvdelen.  Jeg har checket internationale sider og fora – og det ser ud til, at det er ganske normalt, når man ruger æg fra krølgæs i maskine.

Krølgæs kaldes Sebastopol på engelsk, Lockengänse på tysk.

 

Share on Facebook