Årets første gæsling

12. april 2014
First-sebastopol-gosling-2014-female-perhaps-hatched-11-april-2014-1I går klækkede den første af krølgæslingerne i år. Den kom til verden på dag 28, og i dag er to mere klækket. De er ikke tørre endnu. Den lille på billedet er den, som klækkede i går. Det er formentlig en lille gås.

At jeg tænker “gås” skyldes, at det siges, at hvide europæiske gæs, som er meget grå som helt små, ofte er hunner.

Om det er ammestuesnak, eller om der er noget om det, ved jeg ikke. Indtil videre har det i hvert fald holdt stik. Måske også denne gang. Hvis altså ikke de snyder mig og bliver brogede. For gaserne kan bære på alverdens anlæg for farver, selv om de er hvide.

Inden for de næste par uger skulle der gerne komme en fin lille flok.

Det er ikke den nemmeste opgave i denne verden at avle krølgæs. De lægger ikke voldsomt mange æg pr. sæson, og selv om gaserne er flittige og dygtige til at befrugte æggene, er det ikke alle, som lever rugetiden ud. Og af dem, som lægges til klækning, er det desværre ikke alle, som klækker.

De første år troede jeg, det måske var jeg, som gjorde noget forkert. Men på alle udenlandske fora, jeg kommer på, som handler om krølgæs (Sebastopol på engelsk, Lockengänse på tysk), tales der om 2-3-4 styk, når de får gæslinger. Så jeg kan godt se, at med de 14 vi fik sidste år, har vi været mere end almindeligt heldige.

Det skal vi også gerne være, for denne fantastiske race skal blive langt mere udbredt her i landet, end den er nu. De er kærlige, tillidsfulde og meget tamme. Hvis altså man tager sig af dem. Og så længe det ikke lige er ynglesæson. For i ynglesæsonen forvandler de kærlige gæs og gaser sig til ildspyende furier. Men de skal jo også forsvare familien.

Share on Facebook